Eerder roemden we de Andy Warhol cover voor “The Velvet Underground & Nico” maar dit is natuurlijk de moeder aller Warhol covers. “Sticky Fingers” verscheen in 1971, middenin de “gouden periode” van de Stones. Alles vanaf “Beggar’s Banquet” tot “Exile On Main Street” is per definitie verplichte kost. Het heeft weinig zin om tussen de vier platen die verschenen tussen 1968 en 1972 op zoek te gaan naar de “beste”. Als ik al zou moeten kiezen welke van deze platen mee zou moeten naar het spreekwoordelijke onbewoonde eiland dan zou het voor mij “Beggars Banquet” zijn maar feitelijk zijn ze me alle vier even dierbaar.

De hoes voor Sticky Fingers werd gefotografeerd door Billy Name. Joe Dallesandro is naar eigen zeggen het model dat in de strakke jeans werd gehesen. De werkende rits is natuurlijk een briljante gimmick met als enige nadeel dat de plaat wel wat extra ruimte vraagt in de platenkast als je niet wilt dat je exemplaar van “Exile” beschadigd raakt.

Sticky Fingers Back Cover

Een extra reden om nu aandacht te besteden aan de Rolling Stones is de Coursera MOOC “The Music of the Rolling Stones 1962 – 1974” een gratis te volgen on-line cursus gegeven door John Covach, Director van de University of Rochester Institute for Popular Music. Coursera, voor wie het niet kent, organiseert on-line trainingen over een veelvoud van onderwerpen die aangeboden worden door een aantal grote en vaak prestigieuze Universiteiten. Alle aangeboden cursussen zijn gratis en het is de moeite waard om eens een kijkje te nemen bij coursera.org. John Covach heeft nu al vier van dergelijke cursussen op zijn naam staan, naast 2 delen “History of Rock” is er een cursus gewijd aan The Beatles en nu dus aan een substantieel deel van de carrière van The Rolling Stones. Elke Coursera cursus keert na een paar maanden weer terug en kan dan opnieuw gevolgd worden.