Platenverzamelaars zijn er in soorten en maten. In elke verzamelaar schuilt een “hoarder”, het dwangmatig bij elkaar brengen van grote hoeveelheden volstrekt overbodige spullen waar men geen afstand van kan nemen. Verzamelingen zijn zelden compleet en verzamelaars van langspelers hebben zo hun eigen dwangneuroses. Zo is er de man die zoveel mogelijk exemplaren van Michael Jackson’s  LP “Thriller” bij elkaar poogt te brengen. Zo heb ik mij tot doel gesteld alle platen te bemachtigen waarvan de hoes is ontworpen door Andy Warhol. Helaas ben ik niet de enige met deze specifieke afwijking en dat drijft de marktprijzen van de vroege en meer obscure Warhol covers behoorlijk op. Ik heb mij er dan ook maar bij neergelegd dat deze Heilige Graal uiteindelijk onbereikbaar is.

“The Velvet Underground & Nico” was het debuutalbum van The Velvet Underground.  In haar eerste incarnatie bestond de band uit Lou Reed, John Cale, Maureen Tucker en Sterling Morrisson en de band maakte deel uit van Andy Warhol’s multimedia extravaganza “The Exploding Plastic Inevitable”.  Hoewel Andy Warhol als enige producer wordt genoemd was het naar alle waarschijnlijkheid Tom Wilson die het debuutalbum produceerde voor Verve. Het was geen groot verkoop succes maar het album zou in de jaren daarna uitgroeien tot één van de meest invloedrijke platen uit de rock geschiedenis en uiteindelijk op de dertiende plaats belanden van Rolling Stone’s lijst van “500 Greatest Albums Of All Time”.

Die lof is terecht want het is een briljante plaat maar in dit geval moeten we het toch vooral over de hoes hebben. De banaan. Andy Warhol’s banaan. “Peel slowly and see” was de instructie op de hoes van de originele lp en onder de gele vinyl sticker zat een vleeskleurige banaan. Briljant. Originele, “pelbare” exemplaren van deze plaat in goede conditie zijn inmiddels redelijk kostbare verzamelitems geworden. Dus moet ik het doen met een niet te pellen heruitgave uit de jaren tachtig. Er zijn nachten dat ik daar niet van wakker lig. Als het me écht teveel wordt grijp ik naar mijn eerste persing “Sticky Fingers”mét rits. De hoarder moet tevreden gehouden worden.